Hogyan utazz pénz nélkül?

“Igen, világot látni nagyon jó dolog, csak hát ahhoz nagyon sok pénz kell”- mondjátok gyakran, és őszintén nem értem, hogy miből gondoljátok, hogy nekem meg van…

Szóval bár nem számítok tapasztalt utazónak, néhány közelmúlti beszélgetés rádöbbentett, hogy talán az én egy-két felfedezésem másoknak is hasznos lehet, akik mennének, csak még nem tudják, hogy hogyan. Ha hozzám hasonlóan te is csóró kárpátaljai lányka/legényke vagy, aki nem nagyon villoghat a hrivnyájával úgy kb sehol, akkor itt van néhány tanács, ha szeretnél világot látni!

Igazából az egész lényegét össze tudnám foglalni 3 pontban is, amik tudom, hogy evidensnek tűnnek, de mégis fontosnak tartom kiemelni kiindulópontokként: 

  1. Akard! Mármint tényleg, nagybetűsen határozd el magad! Ha úgy érzed, hogy te ehhez kevés vagy, a világ veszélyes, az emberek rosszak, és különben is https://www.facebook.com/maradjotthon/?fref=ts…, akkor szerintem inkább szállj magadba, s gyere vissza később. A legtöbb azon áll vagy bukik, hogy milyen lelkülettel vágsz bele. Akarni kell bátran, nyitottan, vagányan!
  2. Angol! És ez nem csupán azért fontos, mert jó, ha az úton megérteted magad, hanem már az elindulásnál. Mert a legtöbb szuper lehetőségről egyszerűen nem tudsz, nem ismered, és nyelv nélkül nem is fogod, mert fájdalom, de a “tudás nagy része magyarul nem elérhető”. Ehhez szerintem nincs szükség sokra, mivel nem konzulszintű grammatikai helyességet várnak tőled (én is gyatra vagyok, de ha kéred, ehhez is küldhetek linkeket), de kell az alap, pont.
  3. Azinternet! Mert mióta az egész világ ott lapul a zsebedben, egyszerűen nem lehet kifogásod semmire. Minden lehetőség az orrod előtt van, csak meg kell tanulnod keresni, böngészni, szelektálni, okosan alkalmazni az erőforrásaidat. Íme egy kis muníció az induláshoz 😉
Zoé készül

Rengeteg lehetőség közül választhatsz, attól függően, hogy hosszú időre utaznál-e, kicsit elmélyedni az adott kultúrában, vagy szívesebben járnád körbe a világot rövid tripek formájában. Kezdjük az elsővel!

Utazási lehetőségek hosszú távra:

Önkéntesség

Ez az az opció, amivel kb a világ bármely tájára eljuthatsz nagyrészt teljesen ingyen az érdeklődési körödnek megfelelő munkát találva, csak meg kell találnod a neked jó szervezetet. 

Én jelenleg EVS (European Voluntary Service) programjának keretében vagyok Argentínában, és a magyarországi ÖDE (Önkéntes Diakóniai Év Programiroda) partnerszervezeten keresztül jutottam ide. Erre nem is vesztegetnék sok szót, mert teljes, részletes, magyar nyelvű tájékoztatást kapsz az oldalon, szóval ha még nem vagy 30, akkor böngéssz a lehetséges országok és munkák listájáról, majd vár rád egy jelentkezési ív kitöltése, és a további felvételi interjúk.

Itt több hónapot számolj, nem jellemzőek a rövid időtartamok, szóval akkor válaszd ezt, ha hosszabb időre mennél, mint mondjuk 6 hónapra, vagy többre. Az én személyes tapasztalataimról itt olvashatsz.

Ha mindenképp magyar emberekkel, lehetőleg magyart is használva szeretnél utazni, és némi fizikai munkától sem riadsz vissza (bár ha jól értesült vagyok, akkor oktatói feladatok is lehetségesek), akkor neked találták ki a Csoma Szobája Alapítvány projektjeit, mert a “magyar és tibeti kultúrák közötti civil párbeszéd” hm, szerintem ez egészen jól hangzik.

A Workaway és a Helpex is ehhez hasonló lehetőségek, bár itt már elvárt, hogy beszélj angolul, viszont jobban konkretizálhatod a saját igényeidet, hogy mit, mennyi időre, és hol szeretnél. Ezt személyes kézből nem tudom ajánlani, viszont nekem szimpatikus, hogy gondolkodhatok egészen rövid, 1-2 hónapos utazásokban is. Ugyanakkor számíts rá, hogy ezeknél nem minden esetben fizetik a kiutazásodat, “csak” a megélhetésed biztosított.

Az Egyesek ugyancsak magyar nyelven is elérhető oldal, ahol hosszú és rövid távú lehetőségekről is tájékozódhatsz a világ bármely táján, és itt beleáshatod magad újabb EVS projektek tömkelegébe. Itt is biztosított a kiutazásod és a megélhetésed is, szóval nem kerül egy kopekedbe sem.

Hasonló oldal, még több lehetőséggel, angolt igényel: https://www.unv.org/.

Ha szívesen kipróbálnád magad egy farmon (mondanám, hogy mert mekkora érdekes újdonság, de szerintem az olvasóim többsége nem csak névről ismeri a kapát), akkor elképesztően széles skáláról válogathatsz, és egyébként tényleg egy új világot ismerhetsz meg, amit ki tudja, talán később még hasznosíthatsz is 😉 Az oldaluk szemetgyönyörködtetően áttekinthető, szóval én be is fogom, kattints: WWOOF!

Legyél au pair!

Ez azt jelenti, hogy házvezetőként, bébiszitterként, segítőként bekapcsolódsz egy család életébe. Kapsz szállást, teljes ellátást, kis zsebpénzt, közben pedig félig családtagként tekintenek rád, nyelvet tanulsz, segítenek, és cipelnek magukkal, bárhová utaznak 😉 A magyar honlapot, amiről válogathatsz a családok és országok között, itt találod: http://aupairhungary.hu/, de talán mindig érdemesebb körbenézni globálisabban: https://www.aupairworld.com/en, https://www.aupair.com/

Zoé Izraelben

Házőrizet’!

Sokkal csodálatosabb dolog, mint amilyen nevet adtam neki. Tegyük fel, hogy adott vagy Te, aki szívesen eltöltene egy fél nyarat az olasz tengerparton. Meg adott egy olasz család, akik pont azon a tengerparton élnek, és már a könyökükön jön ki, pláne a nyári időszakban, mikor ott a sok turista, szóval ők meg inkább Ausztráliába utaznának egy fél nyárra. Igen ám, de a házukat a kedves növényekkel, meg az imádott kutyussal nem szeretnék csak úgy otthagyni gondozatlanul, szóval szükségük van valakire, aki távollétük alatt elintézi ezeket a dolgokat, s cserébe ingyen lakhat a házban… Már biztos leesett, hogy ezek az oldalak meg arra vannak, hogy Te, és ez a kedves olasz család egymásra találhassatok: MindMyHouse (egy kisebb összeget fizetned kell a regisztrációért, ami szerintem teljesen korrekt, ha valaki a házát bízza rád), hasonló oldal itt: HouseCarers

Ösztöndíjak

Ehhez nehezebb linket rendelnem, mivel te a saját iskoládon, egyetemeden belül nyilván pontosabban tájékozódhatsz, és keresned is kell ezeket az infót adó eseményeket, és legalább egyszer kipróbálni milyen fantasztikus érzés a jól végzett munka öröme (elvégre is ezt az eredményeidért kapod), és egy Erasmusos félév után garantáltan más lelkülettel folytatod majd a tanulmányaidat.

Meg kell viszont említenem a Petőfi Sándor Programot, ahol magyar kultúrádat kellene terjesztened különböző országokban, ahol kisebb magyar csoportok élnek. A honlapon minden lényeges információt megtalálsz, és ismerősöket is, szóval ha személyes támogatásra vágysz, szólj, és összehozlak velük 😉 Valamint nézz körül a nagyon hasonló Kőrösi Csoma Sándor Program oldalán is az érintett 25 ország lehetőségeiért.

További hasznos oldalak, ahol még több hasonló lehetőség között böngészhetsz, és találsz némi infót a luxushajózásról is, amit én most momentán átugrottam: 

https://www.worldlifeexperience.com/http://www.the7interchange.com/http://youthinactionri.org/

https://conservationvip.org/https://www.findacrew.net/https://seaturtles.org/https://www.worldpackers.com/es/discover  

Rövid tripek hasznos tippjei:

Zoé Rómában

Egy néhány napos, hétvégi gyors kiruccanást tulajdonképp bármikor beiktathatsz, ha úgy érzed, hogy a kiégés szélén állsz, és jó lenne kicsit kiszakadni a valóságból. S ha utazási irodák ajánlatai helyett magad tervezed, akkor nem is fog rámenni a havi fizetésed, mert megtalálhatod a legpénztárcabarátabb megoldást.

A szállásról

Egyik legalapvetőbb királyság, amit ajánlok, a Couchsurfing. Ez egy közösségi oldal, ahol helyiek biztosítanak neked szállási lehetőséget egy-két éjszakára. Beregisztrálsz, szerkeszted a profilodat, és induljon a böngészés. Azon kívül, hogy teljesen ingyen találsz szállást kb bárhol a világon, egyszerűen közösségi platformként is használhatod, tehát ha egy adott városban keresed a legjobb helyeket, közlekedési tippeket kérnél, vagy spontán körbevezetést, akkor itt kérdezősködj! Tőlem már konkrét kis travel guidot is kértek Pesttel kapcsolatban, tehát szépen összefoglaltam nekik, hogy mikor merre menjenek, mikor mi a legolcsóbb, hogyan működnek a múzeumi belépők, a tömegközlekedés, ilyesmi. Ezt biztosan érted is megteszik, ha jó embertől kéred.

Ha a hotel szót kiegészíted egy kis s betűvel, máris egészen más árú és színvonalú dolgot kapsz, aminek te csak örülhetsz. A hostelek ugyanis nagyon olcsó szállási lehetőséget kínálnak tulajdonképp bármely városban, ha hajlandó vagy tényleg csak egy ágyat bérelni. Jóarc utazókkal alhatsz, főzhetsz együtt, része lehetsz egy olyan szuper kis szubkultúrának, amibe nem láthat bele bárki. Keresésben nekem a TripAdvisor szokott segíteni, tudod listázni ár, meg a saját egyéb szempontjaid szerint, bár én most mondjuk épp egy Isten háta mögötti kis faluba megyek, ahol tudom, hogy vannak, csak épp a netre nem rakták fel a hosteleket, szóval ismét mondom, kérdezz előre helyiektől!

Az alábbi linken lakáscseréről érdeklődhetsz: https://www.homeexchange.com/hu/, itt pedig olcsó szállást foglalhatsz helyiektől: https://www.airbnb.hu/

Közlekedés

Használj belföldi tömegközlekedést, térképet, netes utazástervezőket, és előre számold ki, hogy hogy úszod meg a legjobban az A-ból B-be való átjutást. Mikor éjszakai vonaton vagy buszon utazol, a szállást is megoldottad, bár néhol ez elég kényelmetlen tud lenni. Ha találsz egy megfelelő facebookos csoportot, vagy couchsurfinges kapcsolatot, akkor előre érdeklődhetsz, hogy nem akad-e esetleg fuvar, de sose zárd ki a stoppolás lehetőségét sem, mert bár a legtöbbeket kirázza a hideg a sok rémtörténettől, ez még mindig egy rendkívül népszerű módja az utazásnak!

Zoéval Görögországban pózolunk

Repjegyek

Biztos hallottál már olyan történetekről, hogy véletlenül eláraznak repülőjegyeket, és valaki néhány száz forintért foglal, vagy néhány ezer forintért utazik Amerikába. Nos, ezek igazak. Szóval légy résen, böngéssz, és figyeld a megfelelő oldalakat és csoportokat azért, hogy megtaláld a szerencsédet. Ezen kívül viszont a Repjegyportálon akciókról, olcsó lehetőségekről kaphatsz tájékoztatást, hogy hogyan juthatsz például Európából Dél-Amerikába akár 50 000 ft-ért. Az Utazómajom informál az aktuális elárazásokról is, meg zseniális tippeket ad repülejegyfoglalással való trükközéssel kapcsolatban (http://utazomajom.hu/hogyan-keress-repulojegyet/) is.

Étkezés

Ha helyieknél szállsz meg, akkor legtöbbször vannak olyan rendesek, és megkínálnak vacsorával is. Ha hostelben, akkor érdemes összemosolyogni pár szimpatikus utazóval a szomszéd szobából, és közösen vásárolni aztán közösen főzni. Remek spórolási lehetőség, és ne feledd, az így megismert új barátoknál szállhatsz meg a következő tripeden. Mexikóba azóta is várnak 😀

Mindentől függetlenül vásárolj sarki kisboltokban, és csinálj magadnak kaját. Ha viszont megkóstolnád a helyi specialitásokat, menj minél távolabb a központtól. Akkor vagy jó helyen, mikor már alig bírsz gyalogolni. Egész biztosan mindenhol van legalább egy olyan vendéglős, aki nem akarja lehúzni a vendégeket, és szívügyének tartja, hogy minőséges legyen a kínálata, csak arra vár, hogy megtaláld.

Némi +

Most valószínűleg arra gondolsz, hogy oké, hogy ez így nem igényel milliókat, de neked időből még kevesebb van, s azért azt erre rá kell szánni. Ez jogos. Viszont! Az utazástervezés egyrészt nagyon kellemes esti kikapcsolódás, mikor már úgy is csak a falat görgetnéd, és ne feledd, hogy nem csak Te vagy okos, hanem a facebookod is. Szóval ha most úgy érzed, hogy tele van ostobaságokkal, az azt jelenti, hogy leggyakrabban ilyesmikre kattintasz rá, és ideje változtatni. Ha elkezdesz keresgetni jó lehetőségek után, kis időbe kerül, míg elkezdi eléd hozni a jobbnál jobb akciós ajánlatokat, s neked már csak okosan szűrnöd kell.

Ajánlott a szokásos keresők mellett olyan oldalakon is körbenézni, mint például a Pinterestmivel ott gyűlnek össze a legjobb bloggerek infografikái. Legutóbb annyit írtam be, hogy “traveller” és szuper kis gyűjtéseket dobott ki, amik nekem is nagy segítségül szolgáltak pl ehhez a cikkhez.

Kövesd az utazási blogokat! A legtöbb szerző olyan rendes ember, aki anélkül, hogy pénzt szeretne keresni vele, egyszerűen csak szeretné megosztani veled a tapasztalatait, hogy Te is átélhesd azokat a szuper élményeket, amiket ő.

Ehhez hasonló kis gyűjtéseket rengeteget találsz magyar nyelven is, én csak megpróbáltam kicsit személyre szabni. Ha további ötletek jutnak eszedbe, ami az én szégyenem, hogy kihagytam (mea culpa), akkor alázz nyugodtan, és oszd meg velünk!

 

“Kérjük kapcsolják be biztonsági öveiket, és állítsák vissza az ülést alaphelyzetbe”

Kellemes utazást,

Andi

You may also like

2 Comments

  1. Some genuinely great information, Glad I discovered this. Good teaching is onefourth preparation and threefourths theater. by Gail. gfgakdeeceek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *